środa, 13 czerwca 2012

Penne z groszkiem o lekko orzechowym posmaku




Danie super szybkie dla głodomorów makaronowych.


Składniki na 2 porcje :
-1/3 paczki razowego makaronu penne
-1 cebula
-garść łuskanego słonecznika
-puszka groszku
-150 ml słodkiej śmietanki
-natka pietruszki
-łyżka oleju
-sól i pieprz


Na suchej patelni prażymy słonecznik. Gotujemy makaron na dość twarde al dente.Na patelni skropionej olejem podsmażamy pokrojoną cebulę. Dokładamy groszek i dolewamy śmietankę oraz odrobinę wody z gotowania makaronu, doprawiamy solą i pieprzem po czym dorzucamy makaron. Mieszamy, aż sos zgęstnieje i oblepi wszystkie rurki, wrzucamy  posiekaną natkę pietruszki i słonecznik. 



2 komentarze:

  1. Groszek, śmietanka, słonecznik, do tego podane z makaronem- to są zdecydowanie moje smaki ;D zapisuję danie, będzie kiedyś na szybki obiad ;)

    OdpowiedzUsuń