poniedziałek, 6 stycznia 2014

Grzybowy Soba

Soba to bardzo smaczny, brązowo-szary, tradycyjny makaron japoński, wyrabiany z mąki gryczanej, ceniony za łatwość w przygotowaniu i lekkostrawność . Na zapracowane dni gdy wracam do domu i chcę zjeść coś NATYCHMIAST! Dzięki temu, że soba gotuje się dosłownie w mgnieniu oka przepis jest błyskawiczny.


 Składniki na 2/3 porcje
-200g pieczarek- ja użyłam brązowych
-szynka -4/5 dużych plastrów
-natka pietruszki
-cebula
-2/3 ząbki czosnku
-makaron soba (w paczce zawsze jest podzielony, jedna wiązka dla jednej osoby)
-łyżka masła
-pieprz i sól

Cebule kroimy w kostkę i podsmażamy na maśle, gdy się zeszkli dodajemy pokrojone pieczarki i przeciśnięty przez praskę czosnek. Dokładamy pokrojoną w paski szynkę.  Makaron gotujemy w osolonej wodzie przez około 2-3 min i wrzucamy na patelnie aby połączył się z reszta składników. Wrzucamy posiekana natkę pietruszki, doprawiamy solą i pieprzem.

A po pochłonięciu makaronu gęba się cieszy i czas na podwieczorek ;)





2 komentarze:

  1. wez przestan mnie szczuc! Jedlismy 2 dni temu om nom nom <3

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. hahahaha telepatia mówie ci :D kgb miało racje!

      Usuń